headershadow

Latest Blogposts

Een Boek Schrijven Was Nog Nooit Zo Makkelijk!

Esther Molenaar vertelt in dit interview waarom iedere ondernemer een boek zou moeten schrijven!

Wellicht heb jij onlangs besloten dat je boek er nu echt moet komen maar weet je niet goed waar je beginnen moet. Zomaar in het wilde weg gaan schrijven, is de grootste fout die mensen kunnen maken. Die aanpak leidt gegarandeerd tot chaos.

De kans is groot dat je na een paar pagina's schrijven niet meer weet hoe je verder moet. Je begint opnieuw en opnieuw. Je weet niet precies hoe je het aan moet pakken. Je wordt er radeloos en moedeloos van.

Het is opeens niet meer zo leuk om je boek te gaan schrijven.
Het leek zo simpel, maar de praktijk is veel weerbarstiger.

Je besluit om je boek maar even een tijdje weg te leggen tot later. Tot er een beter moment komt.

Dat moet je zeker niet doen. Er is namelijk een hele simpele oplossing; er is een eenvoudige structuur!

Een eenvoudige structuur gaat je helpen! En de blauwdruk biedt die structuur!

Voor het schrijven van je boek is de blauwdruk cruciaal. Met de blauwdruk staat je hele boek overzichtelijk op 1A4-tje.

Met de blauwdruk heb je een document in handen dat je tijdens het schrijven van je boek kunt gebruiken als een kompas. Je weet namelijk precies wat er allemaal in je boek komt te staan. Dat geeft niet alleen overzicht maar ook vertrouwen.

Als je zo maar aan een boek begint dan kom je er ergens onderweg achter dat je toch niet op de goede weg zit. De kans is groot dat je dan helemaal opnieuw moet beginnen. Zonde van je tijd natuurlijk.

Ga daarom aan de slag met de eenvoudige blauwdruk. In eerste instantie kost het maken van de blauwdruk even tijd. Dat is zeker waar, maar die tijd ga je later ruimschoots terug verdienen.

5 stappen

De blauwdruk bestaat uit 5 simpele stappen

Stap 1. Bepaal je onderwerp en zet dat op een leeg vel papier of in een nieuw Word document op je computer. Wat voor jou het fijnste werkt.

Stap 2. Associeer bij je onderwerp 15 woorden die met jouw onderwerp te maken hebben. Als je 15 woorden hebt gevonden, dan schrap je er 5 die er bij nader inzien minder toe doen. De overgebleven 10 zet je in een logische volgorde.

Stap 3. Associeer bij elk woord uit de vorige stap 3 woorden die een laagje dieper liggen. Totaal heb je dan 30 woorden.

Stap 4. Bedenk bij die 30 woorden per woord een stuk of 10 tot 15 vragen.

Stap 5. Beantwoord de vragen en hup je boek is klaar.

Nou ja, niet helemaal nog natuurlijk. Er moet nog een voorwoord, een inleiding, een 'over mij' pagina en een slot bij. Maar dan is het eerste manuscript klaar. Met dat manuscript in handen hoef je alleen nog maar de puntjes op de i te zetten.

Kinderlijk eenvoudig toch?

Nu ben ik heel benieuwd of jij met deze blauwdruk aan de slag gaat. En of de 5 stappen jou geholpen hebben om je hele boek op 1A4-tje te krijgen. Deel het met me in jouw reactie hieronder.

Ik wil ook graag weten of je nog obstakels bent tegengekomen bij het maken van de blauwdruk. Dan kan ik kijken hoe ik je verder kan helpen.

Succes!

Veron Goemans

P.S. Je kunt natuurlijk ook naar de live Masterclass komen op dinsdag 7 juni a.s. die ik samen met Tineke Rensen geef. Aan het eind van de dag ken je alle geheimen van het schrijven, publiceren en promoten van je boek! Ik zou het super cool vinden als jij in de Masterclass een giga stap zet met je boek. Meer informatie vind je hier >> 

 

6 reacties op “Een Boek Schrijven Was Nog Nooit Zo Makkelijk!


Comment author said

Door Anneke Stuij op 10 mei 2016 om 18:28

hallo Veron,

ik heb nog geen plannen om een boek te schrijven, maar ik vind het leuk om te lezen over deze blauwdruk voor schrijven. Ik zal de blauwdruk eens gaan gebruiken bij het schrijven van teksten. Mocht ik daarbij obstakels tegenkomen dan laat ik het je weten!

 

Comment author said

Door Veron Goemans op 10 mei 2016 om 18:43

Hi Anneke,

Dank je wel voor je reactie, en ja, je kunt de blauwdruk zeker gebruiken bij het schrijven van teksten. Super dat jij dat gaat uitproberen. En mocht je obstakels tegenkomen, ik help je graag bij je volgende stap!

 

Comment author said

Door Jantine op 12 mei 2016 om 09:44

Mooi hoe je het beeld van de enorme 'berg' die het schrijven van een boek bij mij oproept, weet om te toveren naar een behapbaar stappenplan. Ik ben er nog niet aan toe, dat schrijven van een boek. Maar ik weet bij wie ik moet zijn als ik de eerste stapjes wil gaan zetten 🙂

 

Comment author said

Door Veron Goemans op 12 mei 2016 om 10:31

Super Jantine dat je van plan bent om toch een keer een boek te gaan schrijven. Toch nog even een vraag, puur uit nieuwsgierigheid. Wat moet er nog gebeuren voordat je eraan toe bent?

 

Comment author said

Door Jantine op 12 mei 2016 om 10:55

Stappen die hoger op mijn prioriteitenlijst staan 🙂 Zoals groei maillijst dmv mijn e-book, groeien met mijn Doorbraaksessies, consequent zichtbaar via social media en ontwikkelen van een online programma. Ik kan niet alles tegelijk en ik heb heel bewust besloten me nu te focussen op bovenstaande dingen. En dan komt dat boek als de tijd rijp is, waarbij ik ook nog geloof dat uit de dingen die ik hierboven noem enorm waardevolle input komt die een plekje kan vinden en een boek.

 

Comment author said

Door Veron Goemans op 12 mei 2016 om 11:19

WoW Jantine, ik lees erin dat je een strak groeiplan hebt.
Eerst je huidige stappen uitvoeren, dan straks (=als de tijd rijp is) alle waardevolle input in een boek zetten.
Mooi! Succes ermee! En ik kijk natuurlijk verlangend naar je boek uit!

 

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.