headershadow

Latest Blogposts

Verslaafd aan het 'Honger naar Kennis' syndroom?

Honger naar Kennis

Toen ik deze titel opschreef, moest ik meteen denken aan een boek dat ik lang geleden gelezen heb. ‘Honger naar Waanzin’, een intrigerend boek. Het gaat over een jonge vrouw die onderzoekt hoe ze door steeds minder te eten toch nog kan functioneren in haar leven. Haar onderzoek loopt helemaal uit de hand. Omdat ze op een bepaald moment veel te weinig eet, krijgt ze steeds vaker allerlei uitvallen. Niet alleen thuis maar ook in openbare gelegenheden. Op een dag raakt ze knock-out en belandt in het ziekenhuis. Het loopt uiteindelijk toch nog goed met haar af geloof ik.

Wat mij bij het lezen van het boek boeide was dat deze vrouw ontzettend veel zelfdiscipline had. Zelfdiscipline om haar behoefte aan eten steeds langer uit te stellen. Heel knap natuurlijk, alhoewel het haar uiteindelijk bijna fataal werd. Hier aangekomen vraag jij je nu misschien af wat dit verhaal te maken heeft met het ‘Honger naar Kennis’ syndroom. Ik ga je dat zo vertellen, maar mag ik je eerst even een voorbeeld van mezelf geven?

Sinds ik me in internetmarketing en online werken verdiep, merk ik dat ik steeds meer en meer kennis aan het vergaren ben. Als ik heel eerlijk tegen je ben, dan kan ik niet anders dan toegeven dat ik zelf behoorlijk verslaafd ben aan het ‘Honger naar Kennis’ syndroom. Het is nooit genoeg. Om me heen zie ik dat ik niet de enige ben. Ik zie ook andere ondernemers die, net als ik, maar doorgaan met het volgen van allerlei trainingen, webinars en seminars. Herkenbaar?

Het ene programma is nog niet klaar, het andere seminar nog niet voorbij of hup, voordat je er goed over nagedacht hebt, zit je al weer in een volgend programma of neem je deel aan een volgend seminar. Je honger naar kennis lijkt onvervulbaar. Er is altijd weer een nieuwe ‘kennis’ uitdaging. Je hebt het er razend druk mee. Het gevolg hiervan is dat je er steeds minder toekomt om iets van het geleerde in praktijk te brengen. Het ontbreekt je aan tijd. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Je weet niet waaraan je moet beginnen en hoe je jouw onderneming draaiend kan krijgen.

Het effect daarvan is dat je rond blijft dwalen in al die kennisgebieden. Marketing, sales, social media, allerlei tools en weer nieuwe kennis hierover. Klanten krijg je niet, want ze weten niet waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Geen klanten, geen inkomsten, dus frustratie. Een benarde situatie waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar helaas, de uitweg die je kiest is nog meer kennis vergaren, waardoor je nog vaster komt te zitten in het ‘Honger naar Kennis’ syndroom.

Nu even terug naar de gelijkenis met het boek ‘Honger naar Waanzin’. Die jonge vrouw zette haar zelfdiscipline in om de verleiding te weerstaan om te gaan eten. Jij zet je zelfdiscipline in om elk webinar, programma, seminar of elke training te volgen en door mee te doen met alle andere ‘kennis-verleidingen’ die voorbij komen. Je wilt niets missen van de wetenswaardigheden die kenniswerkers je aanbieden.

Er is niets mis met je zelfdiscipline, maar het zou veel verstandiger zijn om jouw zelfdiscipline op een heel andere manier te gaan inzetten. Alleen dan kun je het ‘Honger naar Kennis’ syndroom de baas worden. Zelf heb ik baat bij de volgende aanpak, en wellicht heb jij er ook iets aan.

1. Schrijf alle programma’s, webinars, trainingen, seminars, challenges etc op waar jij de afgelopen maand aan meegedaan hebt of nog aan meedoet. Kijk naar je lijst en vraag je dan eens af wat je ervan gebruikt hebt om klanten aan te trekken. Wat heb je echt in praktijk gebracht en werkend gekregen? Als je tot de conclusie komt dat je er nog geen enkele klant door hebt gekregen en zelfs niet op weg daarnaar toe bent, volg dan mijn tweede tip op.

2. Schrijf je minimaal één week helemaal nergens voor in. Voor geen enkel webinar, geen enkel seminar, geen periscope uitzending, geen challenge, je doet even helemaal niets waarmee je je kennis nog meer zou uitbreiden.

3. Gebruik deze ene week om vanuit je hart, je intuïtie, je spiritualiteit of hoe je het ook wilt noemen, te voelen wat het is dat  jouw aandacht vraagt. Wat wil er ontwikkeld worden? Misschien wil je wel een boek gaan schrijven of een online training gaan maken, of iets heel anders. Voel wat er gebeuren wil, en laat het gebeuren!

4. Vertrouw op je gevoel en werk die hele week lang aan wat er voor jou gebeuren wil. Zet je zelfdiscipline ervoor in en blijf standvastig aan je project werken. Als dat wat er gebeuren wil korter duurt dan die ene week, voel dan opnieuw en zet de volgende stap.

5. Evalueer wat deze week je heeft opgeleverd aan energie en voldoening en hoe het jou geholpen heeft op je weg om klanten te krijgen.

Oh ja, voordat je begint is het goed om voor jezelf een prachtige passende beloning in het vooruitzicht te stellen. Die beloning mag je jezelf alleen geven als je daadwerkelijk de hele week gedisciplineerd aan je eigen project hebt gewerkt.

Ik hoor heel graag of je iets aan mijn tips gehad hebt, en waar jij jezelf mee hebt verrast. Zet het in het commentaarveld onder deze blog. Ik kijk ernaar uit van je te horen!

Houd focus!

rounded_corners foto VeronVeron Goemans

Ik help ondernemers die het 'wat en hoe' van ondernemerschap en marketing wel weten om de juiste stappen te zetten, waardoor zij meer klanten, meer voldoening en meer inkomsten krijgen.

 

P.S. Als je mensen kent die ook last hebben van het 'Honger naar Kennis' syndroom, deel dan gerust dit bericht!

 

 

.

6 reacties op “Verslaafd aan het 'Honger naar Kennis' syndroom?


Comment author said

Door Frans Brinkman op 15 september 2015 om 14:45

Bedoel je integrerend boek of intrigerend boek?

 

Comment author said

Door Veron Goemans op 15 september 2015 om 15:11

Oh ja Frans, intrigerend, sorry foutje, bedankt! Heb het aangepast!

 

Comment author said

Door Astrid Davidzon op 15 september 2015 om 16:27

Hai Veron,
Mooi artikel, en zo herkenbaar.
"Honger naar kennis" is ook vaak een verdekte vorm van perfectionisme/faalangst. Marijke doelt daar hierboven ook al op volgens mij. Zolang je jezelf wijs maakt dat je goed bezig bent en jezelf verder aan het ontwikkelen bent om nog beter te worden, kun je je (onbewuste) zelftwijfel (ik ben nog niet goed genoeg, ik weet nog niet genoeg) heel lang wegstoppen.

Ik heb mezelf hier inmiddels allang op betrapt gelukkig, zodat ik kon gaan werken aan het wegnemen van die onzekerheid en niet eerst nog van alles toe te voegen, maar gewoon te gaan doen. Wie dit mechanisme heel mooi en treffend heeft verwoord, is de Amerikaanse Tara Mohr in haar (overigens in het Nederlands vertaalde) boek 'Playing Big'. Echt een aanrader voor ondernemende vrouwen!
Zonnige groet, Astrid

 

Comment author said

Door Veron Goemans op 15 september 2015 om 17:55

Dank je wel voor je mooie reactie Astrid! Ja, het is zeker goed mogelijk dat aan de 'honger naar kennis' bij sommige mensen een vorm van perfectionisme/faalangst ten grondslag ligt. Daarnaast denk ik dat er ook andere bepaalde belemmerende overtuigingen een rol kunnen spelen.

Ik kwam er zelf bijvoorbeeld laatst achter dat ik heel veel zelfvertrouwen heb waardoor mensen mij als een 'sterke' vrouw ervaren (ben ik ook :-)), maar dat ik mijn kennis en vaardigheden zelf heel laag waardeer. Zoiets van 'dat kan toch iedereen, zo bijzonder is dat niet', enz. Dus lijkt nog meer kennis de oplossing, maar dat is de valkuil natuurlijk.
Om daaruit te stappen is 'gewoon gaan doen' inderdaad het allerbeste dat je kunt doen!

Jij gebruikt het woord 'zelftwijfel', bedoel je daar hetzelfde mee als ik met zelfwaardering?

Goeie tip Astrid, dat boek van Tara Mohr!

 

Comment author said

Door mercedes choufoer op 16 september 2015 om 05:08

Hai Veron, heel toepasselijk artikel en ons dagelijkse onderwerp !! De ramp is dat je inderdaad verdwaalt in alle goed bedoelde webinars en e-books en videos, waardoor je alleen maar consumer bent. Dat s ook precies wat alle schrijvers/ sters willen en wat wij zelf ook willen bereiken. Dat we fans en volgers krijgen en deze mensen op een dag onze producten gaan afnemen. Grappig toch...we leren een positief bedoelde valkuil ( sorry voor dit negatief klinkende woord) te creeëren, terwijl we er zelf al veel te lang in liggen. Dus inderdaad STOP ermee. Je moet een week lang zonder internet of op zijn minst zonder email zitten. En alleen maar gaan schrijven en bouwen, alles klaar leggen totdat je het gaat implementeren online. Is dat een goeie suggestie ?? Succes in taking aCTION ( ik heb het vooral tegen mijzelf !)

 

Comment author said

Door Veron Goemans op 16 september 2015 om 08:55

Dank je wel voor je reactie Mercedes! Ik ben blij dat je mijn tip, om een week lang te stoppen met het vergaren van nog meer kennis, onderschrijft. Heel goed dat je het plan hebt om in actie te komen. Ik volg je, dus leuk om te horen hoe het je vergaat als je zelf voluit aan de slag gaat!

 

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.